Cynamonki marzeń

Cynamonki marzeń

+30 min

+30 min

deser

deser

Lunchbox

Na kilka dni

Wege

Bez ryb

Lunchbox

Na kilka dni

Wege

Bez ryb

Lunchbox

Na kilka dni

Wege

Bez ryb

Makro:

Makro:

300kcal 5B 11T 46W

300kcal 5B 11T 46W

Składniki

Przepis

CYNAMONKI (12 SZTUK):

  • 260g mleka 2% tłuszczu

  • 12g suchych drożdży

  • 400g mąki pszennej

  • 50g białego cukru

  • 9g proszku do pieczenia

  • 6g soli

  • 100g masła

  • 180g cukru brązowego

  • 50g orzechów pekan

  • 6g cynamonu

  • 1 małe jajko

    KREM (opcjonalny, nie wliczony w makro):

  • 250g mascarpone light

  • 10-20g erytrytolu

  • 50g soku pomarańczowego

  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Składniki

Przepis

CYNAMONKI (12 SZTUK):

  • 260g mleka 2% tłuszczu

  • 12g suchych drożdży

  • 400g mąki pszennej

  • 50g białego cukru

  • 9g proszku do pieczenia

  • 6g soli

  • 100g masła

  • 180g cukru brązowego

  • 50g orzechów pekan

  • 6g cynamonu

  • 1 małe jajko

    KREM (opcjonalny, nie wliczony w makro):

  • 250g mascarpone light

  • 10-20g erytrytolu

  • 50g soku pomarańczowego

  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Składniki

CYNAMONKI (12 SZTUK):

  • 260g mleka 2% tłuszczu

  • 12g suchych drożdży

  • 400g mąki pszennej

  • 50g białego cukru

  • 9g proszku do pieczenia

  • 6g soli

  • 100g masła

  • 180g cukru brązowego

  • 50g orzechów pekan

  • 6g cynamonu

  • 1 małe jajko

    KREM (opcjonalny, nie wliczony w makro):

  • 250g mascarpone light

  • 10-20g erytrytolu

  • 50g soku pomarańczowego

  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Przepis

  1. 240g mleka przelej do garnuszka i bardzo powoli i delikatnie podgrzej. Mleko nie może się zagotować, ma być jedynie lekko ciepłe.

  2. Do tak podgrzanego mleka wsyp drożdże, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

  3. W międzyczasie połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.

  4. Dodaj połowę roztopionego masła oraz mleko z drożdżami.

  5. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. W razie potrzeby dodając odrobinę mąki. Ciasto po wyrabianiu nadal ma być lekko klejące.

  6. Odłóż ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

  7. W miseczce połącz cukier brązowy, cynamon i posikane orzechy.

  8. Ciasto rozwałkuj w prostokąt o grubości 0,5cm.

  9. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, a następnie posyp przygotowanym wcześniej cynamonowym wkładem.

  10. Zawijaj ciasto od dłuższej krawędzi formując rulon.

  11. Nóż delikatnie posmaruj masłem dla łatwiejszego krojenia. Przetnij rulon na środku. Następnie każą połówkę na pół, a następnie każdą ćwiartkę na pół. Ma powstać 12 kawałków.

  12. Jajko rozmieszaj z resztą mleka.

  13. Cynamonki przełóż do posmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Posmaruj jajkiem z mlekiem i odłóż na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

  14. Przed włożeniem cynamonek do piekarnika ponownie posmaruj je mlekiem i jajkiem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut.


KREM:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki

  2. Posmaruj nim bułeczki 10 minut po wyciągnięciu z piekarnika

Osiągniemy Twoją wymarzoną sylwetkę, jedząc dokładnie tak, jak lubisz!

Osiągniemy Twoją wymarzoną sylwetkę, jedząc dokładnie tak, jak lubisz!

Osiągniemy Twoją wymarzoną sylwetkę, jedząc dokładnie tak, jak lubisz!

"Monika to najlepsza dietetyk! Nigdy wcześniej nie czułam się tak zaopiekowana i najedzona ☺️"

"Monika to najlepsza dietetyk! Nigdy wcześniej nie czułam się tak zaopiekowana i najedzona ☺️"